Експедиція по вивченню балабана в степовій зоні України в 2016 році

Опубліковано: 31/05/2016 в 21:02. Категорії: Балабан (2016-2017), Фото, Польові дослідження

У 2016 році нами продовжено вивчення популяції балабана (Falco cherrug) у степовій зоні Україні з метою покращення її охорони. Дані роботи є продовженням проекту, що здійснювався командою Українського центру досліджень хижих птахів спільно з угорськими колегами в 2012 році. Як відомо, на території України зосереджено найбільше гніздове угруповання цього рідкісного соколу в Європі. Тому збереження виду в межах цієї частини світу значною мірою залежить від стану популяції на території України. Новий міжнародний проект по балабану здійснюється на території України та Молдови за участі орнітологів з Угорщини та Румунії.

Протягом 30 квітня – 5 травня 2016 року нами було здійснено перший експедиційний виїзд на території степової зони України. Його головною метою був моніторинг відомих раніше місць гніздування балабана з метою оцінки можливих змін у популяції цього виду. Маршрут експедиції проходив по Кіровоградській, Миколаївській та Одеській областях.

Відомо, що протягом ХХ ст. поширення балабана в Україні зазнало суттєвих змін – вид залишився на гніздуванні виключно в степовій зоні та практично повністю зник у лісостеповій. Тому важливим є контроль місць гніздування цього сокола, розташованих на межі сучасного ареалу. У 2000-х роках нам було відомо дві гніздові пари балабана на півдні Кіровоградської області. У ході обстеження цих місць та прилеглих територій у 2016 році нами балабани не були виявлені. Звичайно, на основі такого короткострокового дослідження не можна робити висновки про зміни ареалу, проте зрозуміло, що про розселення балабана в цій частині України сьогодні не йдеться.

У Миколаївській та Одеській областях нами було обстежено лінії ЛЕП загальною протяжністю близько 85 км. На цій ділянці у 2000-х роках нам було відомо 10 пар балабанів. У ході експедиції 2016 року нами було виявлено 7 пар цих соколів. Тобто на цій ділянці теж спостерігається скорочення чисельності.
Характерно, що серед 7 виявлених пар лише у двох випадках балабани гніздилися поруч зі степовими балками, в інших випадках основними кормовими біотопами були агроландшафти. Балабани демонструють певну толерантність до антропогенного непокоєння – два гнізда були розташовані поруч з асфальтованими дорогами.

Контроль вмісту гнізд балабанів не здійснювався через їхню важкодоступність. Під час огляду гнізд із землі у більшості випадків виявлено пухових пташенят, що відповідає середнім термінам розмноження виду на території України.
Нажаль, через поламку автомобіля нам не вдалося здійснити заплановані дослідження у повному обсязі. Найближчим часом вони будуть продовжені.

Проект реалізується за фінансової підтримки фонду Rufford Small Grants Foundation, за що висловлюємо йому щиру подяку.

Логотип

Далі буде…

Максим Гаврилюк, Юрій Милобог,
Українській центр досліджень хижих птахів

1 Коментар




  1. Вернер Виктор сказав:

    Удачи в дальнейших исследованиях!




Коментувати

ЗАБОРОНЕНІ коментарі, що містять заклики до завдавання шкоди людині чи тварині, до протиправних дій, а також образи та ненормативну лексику. Адміністрація сайту залишає за собою право видаляти їх без попереджень та додаткових пояснень.

*