Експедиція з вивчення балабана на півдні України в 2017 роцi

Опубліковано: 05/08/2017 в 14:03. Категорії: Балабан (2016-2017), Фото, Моніторинг ХП, Міграції ХП, Польові дослідження

Вивчення поширення, чисельності та екології балабана (Falco cherrug) на півдні України здійснюється нами багато років. Результати досліджень за 2016 рік можна прочитати на нашому сайті. У 2017 році було здійснено експедицію в Одеську область. Поїздка мала на меті: перевірку відомих місць гніздування балабана для моніторингу популяції, пошук нових міць гніздування, мічення молодих птахів передавачами для вивчення їхніх подальших міграційних переміщень.

Експедиція відбулася в рамках міжнародного проекту, присвяченого вивченню і охороні балабана. У першій його частині 29-30 травня Юрій Милобог та Максим Гаврилюк здійснювали моніторинг гніздових територій балабана. Він був продовжений протягом 31 травня – 4 червня спільно з угорським фахівцем Matyas Prommer. 2 травня учасники експедиції зустрілися з Emanuel Baltag (Румунія) та Віталій Ашдер (Молдова) та провели спільні дослідження на території Молдови.

У ході експедиції на території Одеської області нами було перевірено 8 відомих гніздових територій балабана. У трьох випадках на місцях, де у 2016 році гніздились балабани, цього року дорослих птахів виявлено не було. Ще дві пари трималися на гніздовій території, проте не мали пташенят. Лише три пари балабанів мали пташенят. Характерно, що в одному з цих випадків пташенята в гнізді ще були у першому пуховому наряді.

Не виключено, що такий низький успіх гніздування у 2017 році пов’язаний із аномальними погодними умовами, які мали місце в Одеській області у квітні цього року. Нагадаємо, 20-21 квітня випав сніг, снігові замети досягали 30 см, що супроводжувалося сильним вітром та зниженням температури. Погода покращилася лише через декілька днів. Не виключено, що самці не в змозі були забезпечити насиджуючих самок кормом, тому самки були змушені залишати гнізда. Це призвело до загибелі кладок. У тих гніздах, де були маленькі пташенята, у цей період критично важливим було регулярне годування батьками, через кожні кілька годин. За відсутності корму пташенята могли загинути. Окремі пари після цього мали спроби відкласти повторні кладки, про що свідчить наявність в одному гнізді на початку червня пухового пташеня.

Вісім обстежених нами гніздових територій не дають повної уяви про обсяги здійсненої роботи, адже у пошуках балабанів було додатково перевірено десятки гнізд круків. При цьому нових гнізд балабанів не було знайдено. Лише по Одеській області автомобільний маршрут склав близько 1600 км, більшість якого було прокладено по польових дорогах. Станом на 2010 р. чисельність балабана в Одеській області ми оцінювали в 39-43 пари (Милобог и др., 2010), попередньо можна говорити, що нині вона скоротилася приблизно вдвічі.

Не кращою є ситуація і в Молдові. Станом на 2010 р. у цій країні гніздилось 10-15 пар балабанів (Милобог и др., 2010). Нині на півдні Молдови відомо лише 4-5 пар (E. Baltag, В. Ашдер, особ. повід.). Під час наших спільних досліджень 2 червня лише у однієї пари було виявлено маленьких пташенят.

Родзинкою експедиції стало мічення пташенят балабана. Для цього було використано GPS-GSM передавачі фірми Ecotone, які важать лише 17 г. Двоє молодих самців з одного гнізда отримали передавачі, завдяки чому ми маємо можливість відстежувати їхні переміщення. З міркувань безпеки результати будуть оприлюднені після того, як вони залишать гніздову територію.

Учасники поїздки дякують Максиму Яковлеву (Дунайський біосферний заповідник) за цінну інформацію щодо окремих пар балабанів. Експедиція відбулася завдяки підтримки фонду малих грантів Rufford Small Grants Foundation.

Логотип

Лiтература

Милобог Ю. В., Ветров В. В., Стригунов В. И., Белик В. П. Балобан (Falco cherrug Gray) в Украине и на сопредельных территориях // Бранта: Сб. научн. тр. Азово-Черноморской орнитолог. станции. − 2010. − Вып. 13. − С. 135–159.

Максим Гаврилюк, Юрій Милобог, Matyas Prommer

Коментувати

ЗАБОРОНЕНІ коментарі, що містять заклики до завдавання шкоди людині чи тварині, до протиправних дій, а також образи та ненормативну лексику. Адміністрація сайту залишає за собою право видаляти їх без попереджень та додаткових пояснень.

*