Переміщення балабанів з передавачами: результати червня – вересня 2017 року

Опубліковано: 24/10/2017 в 10:55. Категорії: Супутникова телеметрія, Балабан (2016-2017), Міграції ХП

У 2017 році нами було продовжено вивчення міграційних переміщень балабана (Falco cherrug). У ході експедиції у червні на двох пташенят балабана (обидва самці) нами було надіто передавачі. Нижче наведено інформацію про їхні переміщення протягом червня – вересня 2017 року.

Пташенята отримали ім’я Макс та Юра. Після вильоту з гнізда вони тримались на гніздовій території, як правило, не далі 3 км від гнізда.
Протягом 21-23 липня Макс здійснив свою першу мандрівку територією України – він відвідав Одеську, Миколаївську та Кіровоградську області. Крайньою точкою його подорожі був Новгородківський район Кіровоградської області. Макс здолав близько 840 км за цей час та повернувся до свого гнізда.
Балабан Юра почав свою мандрівку наступного дня – 22 липня та подорожував у північно-східному напрямку протягом 6 днів. За цей час він відвідав Одеську, Миколаївську, Дніпроптровську, Запорізьку та Херсонську області, після чого повернувся до свого гнізда. За ці дні він здолав понад 1400 км.
Балабан Макс здійснив іще одну подорож протягом 26-27 липня у північно-західному напрямку. Він залетів на територію Румунії, Молдови та швидко повернувся назад, здолавши понад 550 км.

В усіх випадках птахи ніде надовго не затримувалися та протілати за день від 100 до 350 км. Привертає також увагу факт, що вони не вилітали за межі степової зони. Такі переміщення були виявлені нами у балабанів і раніше – в 2011 році (див. тут) (Prommer et al., 2012, 2014). Тому зустрічі молодих балабанів у липні в будь-якому регіоні не можуть бути надійним свідченням, що підтверджують гніздування цих птахів.
Протягом серпня – вересня перед початком осінньої міграції обидва балабани провели на півдні Одеської області. При цьому обидва обрали певну територію для полювання. Птах Юра тримався на відстані 15-30 км від гнізда, використовуючи площу близько 100 кв. км. Птах Макс за цей період послідовно тримався у двох місцях. Перше – на відстані близько 35 км від гнізда, де він полював переважно на площі близько 30 кв. км, а згодом перелетів на відстань близько 50 км від гнізда, де тримався на площі близько 25 кв. км.

Отримані дані довзоляють краще зрозуміти картину дисперсії молодих балабанів, вибір ними біотопів та дають змогу отримати інформацію про місця, цінні для збереження балабана.

Література

Prommer M., Milobog Yu., Gavrilyuk M., Vetrov V., Bagyura J. Relationship between the Central and East European Saker falcon populations based on results of ringing schemes and satellite-tracking // Хищные птицы в динамической среде третьего тысячелетия: Тр. VI Междунар. конф. по соколообразным и совам Северной Евразии, г. Кривой Рог, 27–30 сентября 2012 г. – Кривой Рог: Изд. ФЛ-П Чернявский Д.А., 2012. – С. 434–445.

Prommer M., Milobog Yu., Gavrilyuk M., Vetrov V. Juvenile dispersal of Saker Falcons in Ukraine according satellite telemetry // Вісник Черкаського університету. Серія Біологічні науки.  Черкаси, 2014.  Вип. 36 (329).  С. 129-134.

Максим Гаврилюк, Юрій Милобог, Matyas Prommer

Коментувати

ЗАБОРОНЕНІ коментарі, що містять заклики до завдавання шкоди людині чи тварині, до протиправних дій, а також образи та ненормативну лексику. Адміністрація сайту залишає за собою право видаляти їх без попереджень та додаткових пояснень.

*