Інтерв’ю Балабан (2012) Балабан (2016-2017) Балабан (2018-2019) Бібліографія Бібліотека Біотехнія Великий підорлик (2013-2014) Великий підорлик (2015-2016) Відео Зимівлі хижих птахів Зустрічі. Конференції Контрабанда хижих птахів Кривий Ріг, 2008 Кривий Ріг, 2012 Кривий Ріг, 2019 Література Моніторинг хижих птахів Міграції хижих птахів Нові публікації Огляди Польові дослідження Проєкти Реабілітація хижих птахів Рекомендації Рецензії Розповіді Різне Супутникова телеметрія Супутникова телеметрія Фауністика Фото Хижі птахи України Хижі птахи і голубівники Хижі птахи і лісове господарство Хижі птахи і мисливці Хижі птахи і фотографи
GPS-GSM відстежування підорликів Відлов та кільцювання хижаків Зимові обліки орланів у ЧЗВ Мандри великих падальників Моніторинг змієїда Моніторинг орлана-білохвоста Обліки хижаків на міграції Осінньо-зимові обліки орланів Рудий шуліка в Україні Сичик-горобець в Україні Хижаки Рівненського заповідника Хижаки Чорнобильської зони

✦ Досвід створення центру реабілітації для хижих птахів

Досвід створення центру реабілітації для хижих птахів

ЦЕНТР РЕАБІЛІТАЦІЇ ТА РЕІНТРОДУКЦІЇ ДИКИХ ТВАРИН ГАЛИЦЬКОГО НАЦІРНАЛЬНОГО ПРИРОДНОГО ПАРКУ

В одному з попередніх матеріалів ми піднімали проблему відсутності в Україні центру реабілітації хижих птахів. Приємно відзначити, що на регіональному рівні є спроби вирішення цієї проблеми.

У регіоні Українських Карпат не існує спеціалізованої структури, яка б здійснювала реабілітацію диких тварин, що потрапили у скрутне становище або тимчасово втратили здатність до самовиживання у природних умовах. Відсутні також установи, які б проводили реінтродукцію рідкісних видів. Таких тварин, як правило умертвляють, виготовляють з них чучела, у кращому випадку передають у зоопарки або пересувні звіринці, де вони утримуються до смерті.
З ініціативи працівників наукового відділу Галицького національного природного парку (Івано-Франківська обл., м. Галич) (www.halychpark.if.ua) у серпні 2007 р. з метою реабілітації і подальшого випуску у дику природу було взято першу тварину. У 2008 р. виникла ідея створення на базі парку Західноукраїнського центру реабілітації та реінтродукції диких тварин (далі − Центр). Дирекцією парку були надані кошти в розмірі менше 3 тис. грн. для спорудження вольєр, закупівлі морозильної камери і корму.

Нині Центр знаходиться на території дендропарку Галицького НПП та в прилеглому до нього лісовому масиві. За тваринами доглядає працівник наукового відділу інженер-зоолог. Ведеться журнал спостережень за тваринами, проводиться щеплення та лікування. На даний час формується персонал Центру, споруджуються нові вольєри, проводиться еколого-просвітницька робота серед молоді.

За час існування Центру тут утримувалося 19 видів тварин, з яких 10 реабілітовані (борсук, осоїд, яструб великий, яструб малий, костогриз, канюк і вечірниця руда та інші) і випущені у дику природу, 4 (лисиця звичайна, соня сіра, ліскулька, боривітер звичайний) знаходяться на етапі реабілітації і будуть випущені у дику природу після одужання, 3 (лелека білий, канюк звичайний і сіра куріпка) будуть утримуватися до їхньої смерті через каліцтво і неможливість самостійно прожити у дикій природі.

ХП у центрі реабілітації та реінтродукції диких тварин Галицького НПП
№ n/n Вид Період утримання Причини утримання Подальша доля тварини
1 Осоїд (Pernis apivorus L.) З 4.09.2007р. по 28.09.2007р. Потрапив хворим (заглищеність) Випущено у дику природу
2 Канюк звичайний (Buteo buteo L.) З 27.08.2007р. Потрапив пташеням Випущено у дику природу
3 Канюк звичайний (Buteo buteo L.) З 17.12.2007р. по 8.01.2009р. Потрапив скаліченим (роздроблена плечова кістка) Загинув від нестачі якісного корму та переохолодження у зимовій вольєрі
4 Канюк звичайний (Buteo buteo L.) З 13.07.2008р. по 4.08.2008 р. Потрапив хворим (заглищеність) Випущено у дику природу
5 Боривітер звичайний (Falco tinnunculus L.) З 5..2007р. по 8.09.2007р. Потрапив прирученим пташеням Випущено у дику природу
6 Яструб великий (Accipiter gentilis L.) З 4.07.2007р. по 28.07.2007р. Потрапив пташеням Випущено у дику природу
7 Яструб малий (Accipiter nisus L.) З 7.08.2007р. по 11.08.2007р. Потрапив пташеням Випущено у дику природу

До Центру систематично потрапляють тварини які потребують допомоги, але відсутність фінансування не дозволяє їх належним чином лікувати і утримувати. Для повноцінного функціонування (спорудження вольєр і підсобних приміщень, придбання кормів і медикаментів) Центру потрібні кошти.

На сьогоднішній день бюджет Галицького НПП не дозволяє утримувати ту кількість тварин що поступають у Центр. За власні кошти працівники відділу вимушені купляти корм і медикаменти для тварин. Не вистачає нових просторих вольєр для утримання тварин. Є необхідність покращення умов утримання звірів і птахів, які вже знаходяться у Центрі. Тому ми шукаємо спонсорів та меценатів для існування та розвитку Центру. Бажаючі допомогти можуть звертатися у Галицький НПП (galychnpp@ukr.net)., або до керівника Центру, начальника наукового відділу Галицького НПП Володимира Бучка (buchvv@ukr.net).

Планується, що у результаті роботи Центру буде врятовано життя багатьом диким тваринам, а також буде проводитись реінтродукція рідкісних видів тварин і еколого-просвітницька робота. Розроблятимуться нові методи утримання, реабілітації, розмноження у неволі диких звичайних і реінтродукції рідкісних тварин. Є сподівання, що існування Центру буде сприятиме розвитку туризму у регіоні.

Підготував Максим Гаврилюк, за матеріалами Володимира Бучка

Рекомендоване посилання:Гаврилюк М., Бучко В. Досвід створення центру реабілітації для хижих птахів. – Український центр досліджень хижих птахів. 07.02.2009. https://raptors.org.ua/77. Дата звернення: .


3 коментарі


  1. Интересно то… что отзывы об управление парком не очень http://www.halychpark.if.ua/index.php?go=Guestbook

    а их тож просто так не пишут.

  2. Максим Гаврилюк :

    Як і більшості випадків, усе тримається на ентузіазмі. У нашому випадку таким ентузіастом виступив Володимир Бучко, який випросив трохи грошей для підтримки у Парку а далі все “тягне” власними силами. А працівників парку та їх керівництво може розділяти прірва. Але сигнал Євгена насторожуючий.

  3. ігор :

    Справа дуже потрибна.НА сам перед требо знайти стабильне фінансування щоб людям було в радість працювати й тваринам жилось добре.Требо залучати до спив праці регіональних та закордонних спонсорів.НАЖАЛЬ наодному ентузіазмі таку справу довго не потянути тим більш коли від тебе залежить життя інших живих істот.Як би в нашій краіні була добре діюче законодавство можливо було добру частину грошей отриману з штрафних санкцій до різного роду БРАКІВ -перераховувати наВАШ РЕАБІЛІТАЦІЙНИЙ ЦЕНТР.

Ви маєте увійти, щоб коментувати.