Інтерв’ю Балабан (2012) Балабан (2016-2017) Балабан (2018-2019) Бібліографія Бібліотека Біотехнія Великий підорлик (2013-2014) Великий підорлик (2015-2016) Відео Зимівлі хижих птахів Зустрічі. Конференції Контрабанда хижих птахів Кривий Ріг, 2008 Кривий Ріг, 2012 Кривий Ріг, 2019 Література Моніторинг хижих птахів Міграції хижих птахів Нові публікації Огляди Польові дослідження Проєкти Реабілітація хижих птахів Рекомендації Рецензії Розповіді Різне Супутникова телеметрія Супутникова телеметрія Фауністика Фото Хижі птахи України Хижі птахи і голубівники Хижі птахи і лісове господарство Хижі птахи і мисливці Хижі птахи і фотографи
GPS-GSM відстежування підорликів Відлов та кільцювання хижаків Зимові обліки орланів у ЧЗВ Мандри великих падальників Моніторинг змієїда Моніторинг орлана-білохвоста Обліки хижаків на міграції Осінньо-зимові обліки орланів Рудий шуліка в Україні Сичик-горобець в Україні Хижаки Рівненського заповідника Хижаки Чорнобильської зони

✦ Другий етап обліків хижих птахів у Чорнобильській зоні відчуження взимку 2018/2019 років

Другий етап обліків хижих птахів у Чорнобильській зоні відчуження взимку 2018/2019 років

Періодичні обліки зимуючих хижих птахів на території Зони відчуження Чорнобильської АЕС ми проводимо з 2008 року. Оскільки основна увага під час таких робіт приділяється орлану-білохвосту (Haliaeetus albicilla), тому обстежуються перш за все незамерзлі ділянки водойм. До таких місць належали ділянки річок Прип’ять (лівий і правий береги, до місця впадіння у р. Дніпро), Уж (гирлова частина та окремі місця вздовж течії), Несвіч (біля відселеного с. Городчан), а також меліоративні канали. Іншим методом пошуку орланів було виявлення залишків від вдалого полювання вовків на копитних. У таких місцях завжди концентруються воронові та хижі птахи, що полегшує виявлення останніх.

Перший етап обліків взимку 2018/2019 рр. було проведено нами 17-20 грудня 2018 року. Другий етап обліків було проведено з 21 до 24 січня 2019 року.
На початку обліків висота снігового покриву сягала 15-20 см. Температура повітря вночі була до -14°С, вдень до – 7°С. Але 23 січня почалися сильні снігопади, сніговий покрив збільшився до 30 см. Хуртовини заважали пересуватися автомобілем і проводити в цей день обліки.

Під час обліків річка Прип’ять була вкрита кригою, тому орланів тут не спостерігали. Нами було виявлено місце в долині Прип’яті, де вовки вполювали дикого кабана. На залишках тварини трималося 4 орлани. Іншим місцем концентрації орланів була меліорована ділянка на р. Несвіч із шлюзом, де спостерігали 6 птахів. На правому березі Прип’яті та її притоках відмічено лише одного птаха. Місць вдалого полювання вовків тут виявлено не було. Реєстрації більшості орланів відбулися в долині р. Прип’ять. У цей час вже спостерігали шлюбні польоти орланів біля місць їх гніздування.

Всього нами було зустрінуто 18 орланів-білохвостів. Серед них – 8 дорослих, 6 – молодих, вік ще двох птахів не вдалося встановити через велику відстань. Така ж чисельність птахів була відмічена в середині грудня 2018 року.
Серед інших хижих птахів також був зустрінутий яструб великий (Accipiter gentilis) – доросла самка в м. Чорнобиль полювала на сизих голубів (Columba livia).
Серед птахів, що занесені до Червоної книги України, були також зустрінуті: орябок (Bonasa bonasia), тетерук (Lyrurus tetrix) та сорокопуд сірий (Lanius excubitor).

Ми щиро вдячні компанії «Бейкер Тіллі Україна» («Baker Tilly Ukraine»), яка фінансово підтримала проведення наших польових досліджень у зоні відчуження.

Логотип

Сергій Домашевський (Український центр досліджень хижих птахів), Станіслав Гуменюк (Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник), Iгор Чижевський (ДСНВП «Чернобильский радіоекологічний центр»).

Рекомендоване посилання:Домашевський С., Гуменюк С., Чижевський I. Другий етап обліків хижих птахів у Чорнобильській зоні відчуження взимку 2018/2019 років. – Український центр досліджень хижих птахів. 31.01.2019. https://raptors.org.ua/1372. Дата звернення: .

Позначено: ,


Ви маєте увійти, щоб коментувати.