Інтерв’ю Балабан (2012) Балабан (2016-2017) Балабан (2018-2019) Бібліографія Бібліотека Біотехнія Великий підорлик (2013-2014) Великий підорлик (2015-2016) Відео Зимівлі хижих птахів Зустрічі. Конференції Контрабанда хижих птахів Кривий Ріг, 2008 Кривий Ріг, 2012 Кривий Ріг, 2019 Література Моніторинг хижих птахів Міграції хижих птахів Нові публікації Огляди Польові дослідження Проєкти Реабілітація хижих птахів Рекомендації Рецензії Розповіді Різне Супутникова телеметрія Супутникова телеметрія Фауністика Фото Хижі птахи України Хижі птахи і голубівники Хижі птахи і лісове господарство Хижі птахи і мисливці Хижі птахи і фотографи
GPS-GSM відстежування підорликів Відлов та кільцювання хижаків Зимові обліки орланів у ЧЗВ Мандри великих падальників Моніторинг змієїда Моніторинг орлана-білохвоста Обліки хижаків на міграції Осінньо-зимові обліки орланів Рудий шуліка в Україні Сичик-горобець в Україні Хижаки Рівненського заповідника Хижаки Чорнобильської зони

✦ Моніторинг гніздової популяції орлана-білохвоста в Середньому Придніпров’ї у 2023 році

Моніторинг гніздової популяції орлана-білохвоста в Середньому Придніпров’ї у 2023 році

У 2023 році ми продовжили здійснювати моніторинг популяції орлана-білохвоста (Haliaeetus albicilla) в Середньому Придніпров’ї. Військовий стан, обмеження на відвідування лісів та інші обставини не дозволили здійснити його у бажаних обсягах. Попри це, зібрано цінний матеріал, який є продовженням наших багаторічних досліджень.

Загалом було перевірено 13 гніздових територій орлана-білохвоста. Дванадцять з них розташовані на території Черкаської області та одна – в Київській. У 8 пар гніздування було успішним. На одній території в Золотоніському районі Черкаської області гніздо зруйнувалось від вітру в взимку 2022/2023 рр. та навесні 2023 року орлани на цій території гніздо не відновили. Ще на чотирьох відомих нам у попередні роки територіях, орлани виявлені не були. Однак на основі одноразових виїздів зробити висновок, чи орлани переселились у нові гнізда неподалік, чи гніздування було невдалим, неможливо. Дається також взнаки той факт, що в 2022 році моніторинг популяції орлана нами не проводився, що ускладнює стеження за ходом подій на кожній гніздовій території. У той же час, у 2023 році нами було виявлено три нові території орланів.

Одна з виявлених територій становить особливий інтерес. У Золотоніському районі одну пару орланів ми відстежуємо ще з другої половини 1990-х років. За цей час орлани змінили 11 гнізд, будуючи нові в межах декількох сусідніх лісових кварталів. Головна причина переселення – ведення лісогосподарської діяльності. Однак протягом останніх чотирьох років птахи займають одне і те саме гніздо у невеликій смузі лісу серед вирубки. Під час відвідування цієї пари повною несподіванкою для нас було виявлення нового заселеного гнізда орланів неподалік. Відстань між гніздами становила лише 730 м, в обох гніздах були пташенята (одне та два, відповідно) та поруч тримались дорослі птахи. Це найменша відома нам відстань між заселеними гніздами орлана в Україні. Причому знайдене нове гніздо є багаторічним. У 2021 році у цьому районі нам було відомо дві пари орланів, які успішно гніздились на відстані 1,8 км.
Така висока щільність гніздування свідчить про сприятливі умови для існування орлана-білохвоста в цьому районі – багата кормова база Кременчуцького водосховища, наявність лісових масивів необхідного віку. Також такі знахідки можуть свідчити про заниження чисельності популяції орлана під час її експертної оцінки на окремих територіях.

Загалом 7 пар орланів, у яких простежено успішність гніздування, вивели 10 пташенят (4 пари мали по 1 пташеня та 3 – по двоє), в середньому це становить 1,43 пташеня на пару. Цей показник є близьким до середнього багаторічного.
Відомості про вміст двох гнізд орлана повідомив нам Віктор Олексенко, ще одного – Сергій Домашевський. У пошуках гнізд також брали участь Дарина Бузовська та Олександр Різник. Усім їм я щиро дякую за сприяння у проведенні досліджень.

Ускладнення перевірки гнізд орланів-білохвостів у 2023 році було також викликано неможливістю використання дрона. Тому запрошую подивитись відео перевірки гнізд цих хижаків, відзняте разом із Юрієм Милобогом, у 2021 році: https://www.youtube.com/watch?v=30H8MXNJPVE.

Максим Гаврилюк, Український центр досліджень хижих птахів

Рекомендоване посилання:Гаврилюк М. Моніторинг гніздової популяції орлана-білохвоста в Середньому Придніпров’ї у 2023 році. – Український центр досліджень хижих птахів. 15.07.2023. https://raptors.org.ua/6608. Дата звернення: .

Позначено:


Ви маєте увійти, щоб коментувати.